FRITES ATELIER AMSTERDAM

Mijn levensmotto komt ongeveer neer op ‘fries before guys’ en bij Frites Atelier Amsterdam (in Utrecht) kwamen al mijn fritesdromen uit. Sergio Herman heeft van een doodnormale snack een unieke friet gemaakt, en dát proef je. Voor op de kwalitatieve frites is er keuze uit vijf verschillende sauzen of een van de sensationele toppings. Friet was nog nooit zo bijzonder!

In het kleine, maar majestueus uitziende pand komt de geur je tegemoet. Achter de toonbank staan vriendelijke medewerkers die je vol passie uitleggen wat de opties zijn en je proberen te helpen met het maken van de juiste keuze. En dat kan nog weleens lastig zijn, want hoewel ze bijna uitsluitend friet verkopen, zijn er bijzonder veel variaties.

Zo zijn er vijf verschillende soorten sauzen: Lovely Andalouse, Deep Truffle (mijn favoriet!), French Béarnaise, Famous Classic en Indian Curry. Deze sauzen vind je in de statige sauspotten op de toonbank, waarmee je zelf de saus op jouw portie patat kunt doen. Maar het wordt nog specialer wanneer je een topping probeert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Flemish Beef Stew, met onder andere gestoofd rundvlees. Een andere mogelijkheid is Indo Peanut, met Indonesische pindasaus en een crunch van gebakken uitjes, geroosterde pinda’s en Rempejek.

Ook is er een seasonal special en momenteel is dat Papas Catalan. Deze frisse combinatie is een echte aanrader en geschikt voor vegetariërs. Wanneer je overigens meer wilt weten over de ingrediënten en of er vlees in de door jou gekozen topping of saus zit, kunnen de medewerkers je hierbij helpen!

Naast de krokante frietjes, kun je bij Frites Atelier Amsterdam ook terecht voor bijvoorbeeld Boudin Blanc (Franse worstjes) en Mexican BBQ Sausage.

Nu kan ik begrijpen dat je van al dit gepraat over eten honger hebt gekregen en het liefst nu naar een van de vestigingen gaat om die heerlijke frites dan eindelijk zelf uit te proberen. Dat kan! Je vindt de Utrechtse vestiging op Steenweg 56, waar je tussen 11.00 en 20.00 terecht kunt om te genieten van een wel erg bijzondere snack. Je kunt dit staand opeten, of plaatsnemen aan een tafeltje.

Andere vestigingen van Frites Atelier Amsterdam vind je in Antwerpen, Arnhem, Den Haag en jawel: binnenkort ook in Amsterdam! Meer informatie kun je vinden op www.fritesatelieramsterdam.com.

Voor ik het vergeet: als je er toch bent, probeer dan een Homemade Iced Tea. Ik proefde de ijsthee met goji sap, vlierbloesem, ananas, basilicum en citroengras en dat is zeker een aanrader.

Frites Atelier Amsterdam onderscheidt zich dus door de aandacht voor het eten. Niet alleen voor de aankleding, maar vooral voor de smaak. De porties frites zijn wellicht wat duurder dan in de snackbar, maar qua smaak en bereiding stijgen de frites van Sergio Herman overal bovenuit. En zodra je het eerste frietje geproefd hebt, dan wil je niets anders meer.

Zowel Frites Atelier Amsterdam als Brooklyn Morning zijn te vinden op social media.

Frites Atelier Amsterdam:

Brooklyn Morning: